onsdag 12 november 2014

Vill du vinna en gryta från Pyrex?

Brukar ni göra grytor? Det brukar inte jag men jag skulle vilja börja, problemet är bara att jag inte har hittat något roligt recept än. Därför tänkte jag be er att dela med er av recept till mig!

Det var länge sen jag hade en tävling här på bloggen så därför tänkte jag köra en nu där två stycken kan vinna! Första pris är en röd stor Gryta från Pyrex och andra pris är 4 saltpaket från Maldon Salt som innehåller 4 olika smaker.


Det jag vill att du ska göra är alltså att dela med dig av ett recept på en gryta som du tycker är god och vilket av saltsmakerna du tror skulle gifta sig bäst med just din gryta. Det recept som jag blir mest sugen på att laga vinner! Enkelt vá?
Skicka receptet till min mail: annelieniehoff@gmail.com eller skriv i en kommentar.

Maldon flingsalt finns i smakerna:
- Provence
- Salt & Pepper
- Garlic & Rosemary
- Barbecue


Dela gärna tävlingen på din blogg eller på facebook!
Två vinnare utses den 19 november!
Lycka till!

18 kommentarer:

Linda Petersson sa...

Min favoritgryta är denna:

Höstgryta med kantareller och sidfläsk...MUMS!

600 g högrev
•200 g rökt sidfläsk
•1 gul lök
•2 vitlöksklyftor
•10 kvistar timjan
•5 dl rödvin
•3 msk konc kalvfond
•5 dl vatten
•400 g kantareller
•2 salladslökar
• ev finskuren gräslök
• smör
• salt och svartpeppar
• ev majsstärkelse (Maizena)

1.Skär högreven i ca 4 cm stora bitar. Skär sidfläsket i tärningar. Skala, halvera och skiva lök och vitlök tunt.
2.Bryn kött och fläsk i smör i en stor kastrull. Tillsätt lök, vitlök och timjankvistar och fräs i ca 2 minuter.
3.Häll på rödvin, kalvfond och vatten. Låt koka upp och skumma av med en sked. Sätt på lock och låt sjuda i ca 2 timmar tills köttet är mört. Smaka ev av med salt och peppar. Red ev av grytan med majsstärkelse till önskad konsistens.
4.Rensa kantarellerna och skär salladslöken i strimlor. Fräs kantarellerna i smör. Tillsätt salladslöken mot slutet. Smaka av med salt och peppar.
5.Lägg svamp- och lökfräset i grytan strax före servering. Servera med rotselleripuré, se receptet Rotselleripuré, kokt potatis eller ris. Garnera ev med gräslök.

Jag tror salt med salt&pepper skulle passa bäst I dena gryta :)

Kram //Linda Emmaboda

Daphne Alice sa...

Mitt bästa recept är en kycklinggryta, det absolut bästa med den är att det knappt tar någon tid att skära upp grönsakerna och att lägga ner kycklingen i grytan. Tillagningen sköter sig under tiden du gör någonting helt annat.

Enkel kycklinggryta
Ca 2kg Kyckling
4 Morötter
1 Gul lök
1 Rödlök
4 Palsternacka
Salt & Peppar
Rosmarin
2 msk Äppelcidervinäger
2 Vitlöksklyftor
Vatten så det täcker åtminstone halva kycklingen (kokas bort till önskad mängd)

Gör så här:
1. Skär upp grönsakerna och löken i centimeter stora bitar.
2. Snitta kycklingen och gnid in den med salt, peppar och rosmarin.
3. Lägg ner kycklingen i grytan.
4. Lägg sedan ner lök, vitlök och grönsaker tillsammans med kycklingen.
5. Slå på vattnet och äppelcidervinägern i grytan.
6. Koka med lock tills benen är lätta att ta loss.
7. Plocka upp kycklingen och rensa bort alla benen.
8. Dela eller dra sönder kycklingen i önskade bitar och lägg tillbaka i grytan med vätskan.
9. Klar att servera!

Jag tror att Garlic & Rosemary eller Provence skulle passa bäst i den här grytan, mer örter gör det bara godare!
(Gillat och delat på facebook som Daphne Alice)

Annika - drömmen om 11 barn sa...

Nu är ju jag sådan att jag älskar viltkött, framförallt älg! Så favoriten blir helt klart en älggryta! Nu är det en hyffsat stor gryta jag räknat på, eftersom vi är 2 vuxna och 6 barn - plus att jag brukar göra 1-2 matlådor på maten också ;)

800g älgkött
matfett
1 stor gul lök
250 g svamp (champinjon eller kantarell, beroende på vad jag har hemma.
Salt, svartpeppar, vitpeppar, timjan
En skvätt viltfond
5 dl vispgrädde (ingen matlagningsgrädde här inte!)
4 morötter
2 palsternackor

Strimla köttet i småbitar. Bryn i panna tillsammans med lök tills det fått fin färg.
Lägg över i en gryta. Tillsätt svampen och se till att inget bränner fast i botten, slå på lite vatten om det behövs. Krydda efter eget tycke och smak.
Låt puttra tills svampen fått bra färg.

Slå på en halvliter vatten och sätt på grytlocket.
Slanta morötter och palsternacka. Lägg ner i grytan efter ca 45 minuter. Slå på viltfond.
Puttra en halvtimme till och slå på mer vatten om det behövs!
Red med lite vetemjöl och vatten, tillsätt grädden därefter. Red ev ytterligare, tills grytan blir som du vill ha den.

Servera med sallad och kokt potatis.

Kram Annika
familjenpettersson@hotmail.se

Annika - drömmen om 11 barn sa...

Givetvis så glömde jag svaret ang saltet :D

Just i denna älggryta tror jag "- Salt & Pepper" skulle passa bäst.

Sen har jag en fin oxgryta som "- Barbecue" skulle passa bra med,och en kycklinggryta som "- Garlic & Rosemary" skulle vara perfekt till.

Ja, jag älskar grytor :D

Kram Annika

Anonym sa...

Äter bara vegetariskt, så det här
är mitt "favorithöstgryterecept"..

Sötsyrlig böngryta!

3 st morötter slantade
1 gul lök i klyftor
1 liten squash skivad
1 msk olivolja
2 dl vatten + 1/2 tärning buljong
1 1/2 dl imat havregrädde
1/2 dl hackad persilja
1 burk vita bönor i tomatsås
1 dl marinerade vitlöksklyftor
1 msk äppelcidervinäger
salt/peppar/tabasco

Fräs grönsakerna i lite olja,
tillsätt buljong och grädde, låt
puttra på svag värme ca 15 min
Blanda sen ner persilja, bönor
och vitlöken i bitar, koka upp
och smaka av med kryddorna...

Servera med matvete, eller pressad
potatis, och en skiva lantbröd med
vitlökssmör passar finfint till!
Och i just den här grytan, kan både Garlic & Rosemary eller
Salt & Peppar fungera!

Ha det så fint/ Ragna Marie
ragna_marie@hotmail.com

Anonym sa...

Cowboygryta - en riktig vildavästern chili för hela familjen.

4 portioner

Korv och bönfräs.

250 g falukorv
250 g smakrik korv (styrka efter tycke)
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
3 stora tomater
matolja
2 burkar vita bönor
salt och svartpeppar
4 ägg

valfri salsa
4 majstortillabröd
2 mozzarella (á 120 g)
grovhackad färsk koriander

Skär korven i mindre bitar. Tärna tomaterna och paprikan. Skala och strimla löken till bönfräset tunt. Skala och hacka vitlöken fint.

Hetta upp en gryta eller hög stekpanna med olja och fräs korv, lök och vitlök tills löken är mjukt.

Tillsätt tomat och bönorna och fortsätt att fräsa under omrörning i ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar.

Knäck ner äggen i bönorna. Försök att hålla dem så hela och fina som möjligt, men sprid ut dem så att man lätt kan dela alltsammans i 4 portioner. Stek äggen tills vitan har stannat men gulan fortfarande är krämig.

Värm tortillabröden, toppa med korvgrytan, riven mozzarella, salsa samt hackad koriander.
Servera genast.
Smaklig måltid.

Till Cowboygrytan hade jag valt Maldon flingsalt Barbecue för att förstärka smakupplevelsen.

Kram
Annika Mariette

Anonym sa...

Cowboygryta. Vildavästern chili för hela familjen.

4 portioner

Korv och bönfräs:

250 g falukorv
250 g smakrik korv (styrka efter tycke)
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
3 stora tomater
matolja
2 burkar vita bönor
salt och svartpeppar
4 ägg


valfri salsa
4 majstortillabröd
2 mozzarella (á 120 g)
grovhackad färsk koriander

Skär korven i mindre bitar. Tärna tomaterna och paprikan. Skala och strimla löken till bönfräset tunt. Skala och hacka vitlöken fint.

Hetta upp en gryta eller hög stekpanna med olja och fräs korv, lök och vitlök tills löken är mjukt.
Tillsätt tomat och bönorna och fortsätt att fräsa under omrörning i ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar.

Knäck ner äggen i bönorna. Försök att hålla dem så hela och fina som möjligt, men sprid ut dem så att man lätt kan dela alltsammans i 4 portioner. Stek äggen tills vitan har stannat men gulan fortfarande är krämig.

Värm tortillabröden, toppa med korvgrytan, riven mozzarella, salsa samt hackad koriander.
Servera genast.

Till Cowboygrytan hade jag valt Maldon flingsalt Barbecue för förstärka smakupplevelsen.

Smaklig måltid.

Kram: Annika Mariette

Anonym sa...

Gör ett försök till med ett veg favoritgryterecept!

Saffransgryta med aioli..

1 gul lök
2 morötter
1 fänkål
4 tomater
2 vitlöksklyftor
3 msk olja
1 pkt saffran
7 dl vatten + grönsaksbuljongtärning
1/2 tsk salt
1/2 tsk cayennepeppar
2 msk tomatpuré

Skär allt i bitar, och fräs ca 5 min tills glansigt!
Tillsätt saffran, buljong, kryddor, tomatpuré, och låt
koka under lock ca 15-20 min, mixa

Tillsätt sen 2 st paprikor, 1 zucchini, 1 purjolök i bitar,
1 burk stora vita bönor, 2 st lagerblad och 1 tsk timjan
och låt sen puttra i ytterligare 10 min..
Servera med vitlöksaioli

Och i den här grytan kan endera
Garlic & Rosemary, eller Salt & Peppar fungera...
Smaklig spis/Marie

ragna_marie@hotmail.com





Sofie - Sanningensrum.se sa...

Jag älskar att testa nya grytor och rätter.
Denna gryta älskar jag att göra som den är eller slänga ner lite svamp eller bacon i med.
Att testa olika i varje gång.

Ölmarinerad och kokt högrev.

1 kg högrev
2 gula lökar
2 krossade vitlöksklyftor
Salt och peppar
Olivolja
1 torkad chipotlechili,
5 dl ljust öl
1/2 tsk torkad timjan,
2 lagerblad,
Maizena
Ris till servering


Gör såhär:

1. Jag brukar skära köttet i 2 X 2 cm stora bitar och marinera en burk ljus (glutenfri) öl ett dygn innan.

2. Salta och peppra köttet, bryn det i olivolja i en stekpanna. Lägg köttet i en rymlig gryta.

3. Bryn baconet med lök och vitlök i en stekpanna. Lägg det i grytan och tillsätt chipotlechilin hel.

4. Häll på ölet och tillsätt timjan och lagerblad. Låt koka ca 2 timmar på medelstark värme tills köttet är mört.

5. Red ev av med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av.

6. Servera grytan med ris.

Skulle gärna ha lite "Garlic & Rosemary" från Maldon.

Min favorit gryta. En av dem.
Skulle mer än älska att vinna en ny underbar gryta att laga underbara middagar i.

EN MÖLNBOBOS LIV - MAMMA TILL MELVIN OCH FELIX sa...

Ej med men tipsat här

http://annasbloggtavlingar.wordpress.com/2014/11/18/pyrex-1911/

Carola L sa...

Stek 400g renskav
när det är brynt tillsätt
ett par enbär
två skivade gula lökar
3 dl grädde
1 dl lingon
(kantareller kan man också stoppa i om man gillar svamp)

låt koka ihop smaksätt med salt och peppar och kasta i ett par matskedar hackad persilja - servera med pressad potatis

salt & peppar skulle nog passa bäst till denna gryta

länk: http://mammamuh.blogg.se/tavla/2014/november/gryta-fran-pyrex.html

tavlingar(at)officefixarna.com

Jessica Olofsson sa...

800g kycklinglårfilé
5 tomater
2 gulalökar
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
Salt och peppar
1 kanelstång
2 msk hackad färsk timjan
2 dl hönsbuljong
2 msk anislikör (Pernod)

Skär kyckling och tomat i bitar. Hacka lök och vitlök. Stek kycklingen tillsammans med lök och vitlök i olivolja i stekgryta salta och peppra
Tillsätt tomaterna, kanel, timjan, buljong och likör. Låt sjuda under lock 20 minuter ( se till att kycklingen är färdig).
Servera med gott bröd.

Ingrid - Mamma till två sessor sa...

åhh nu hoppar jag in sista dagen, men hoppas jag hinner vara med!

Min favoritgryta är en högrevsgryta som min svägerskas man lärde mej att göra.

Ingredienser:
1-1,5 kg högrev
5-6 frukostkorvar/chorizo (beroende på vad man gillar mest)
3 paprikor
5 gula lökar
10-15 potatisar
1 palsternacka
1 kålrot
salt
svartpeppar
2 msk tomatpuré
1 tsk chilipulver
1 burk hela tomater
3 dl vatten
1 tsk timjan
2 tsk paprikapulver
1 grönsaksbuljong-tärning

Skär och bryn högrevet. Skär sedan lökarna och paprikorna och brun tillsammans med köttet. Tillsätt salt, svartpeppar, tomatpuré, chilipulver, paprikapulver, tomaterna, buljongtärningen, timjan samt vattnet. Nu börjar nedräkningen; 3 timmar ska det stå på spisen totalt!
Låt det puttra på svag värme.
När det är 45 min kvar tillsätt de slantade korvarna, palsternackan och kålroten.
När det är 20 min kvar tillsätt den skalade och tärnade potatisen.
Serveras med nåt gott bröd tex surdegsbröd eller grekiskt bondbröd :)

Håller tummarna!

Vänliga hälsningar, Ingrid

lilla_ingrid1@hotmail.com

Malin Gustafsson sa...

Jag är med.

Hade gärna lagat goda middagar i denna läckra gryta. :)

Min favorit är denna vegetariska quorngryta med kantareller.

1 kg kantareller
1/2 påse quorn
1 lök
2 vitlöksklyftor
grädde
soja
grönsaksbuljong
salt och peppar
timjan

Fräs grönsakerna i lite olja,
tillsätt grönsaksbuljong, grädde soja,låt puttra på svag värme ca 15 min. Blanda sen ner qournbitarna, koka upp
och smaka av med kryddorna.

Serveras med mostoppar med hackad gräslök eller ris till.

Jag tycker att Garlic & Rosemary eller salt & peppar passa bäst.

frozenvanilla@live.se

Har delat tävlingen på Facebook som Malin Gustafsson
https://www.facebook.com/malin.gustafsson.7169?fref=nf

Sandra sa...

Min favorit är denna gryta med kyckling.
Tror Garlic & Rosemary-saltet skulle passa bra :)

KYCKLINGGRYTA MED GROV SENAP, VIT BALSAMVINÄGER OCH DRAGON (4 Port.)

INGREDIENSER
1 st Hel färsk kyckling
2 st Vitlöksklyftor
250 g Champinjoner
1 msk Olja
2 msk Bong Touch of Taste Kycklingfond (vilken som helst funkar)
2 dl Vatten
2.5 dl Grädde
2.5 msk Grov senap (skånsk)
Salt och peppar
1 msk Majsstärkelse (Maizena)
1 msk Hackad färsk dragon
1 msk Vit balsamicovinäger

GÖR SÅ HÄR

* Grovstycka kycklingen.
* Skala och finhacka vitlöken. Skär champinjonerna i fjärdedelar.
*Bryn kycklingen i hälften av oljan, tillsätt vitlöken och fräs den med kycklingen. Lägg i en kastrull.
*Bryn svampen i resten av oljan. Lägg den i kastullen.
*Tillsätt fond, vatten och grädde. Koka sakta i ca 30-40 minuter.
*Smaka av med senap, salt och peppar. Red av grytan med lite majsstärkelse utrört med vatten.
*Vänd ner hackad färsk dragon och smaksätt med vinägern.

/Sandra
(sandra.li@hotmail.com)

Bella sa...

Har en fantastiskt god och värmande fiskgryta för de kalla vinterkvällarna!

1 frp torskfile
400 g lax
500 g krossade tomater
1 burk makrill
3-4 morötter
1 liten kålrot
2 st lök
1 tärning fiskbuljong
1 dl grädde
2-3 dl vatten
2 krm chilikrydda
1 tsk cayennepeppar
1 tsk ramslök
1 tsk gräslök
salt & peppar

Hacka allt, koka ihop och njut till ett nybakt bröd och stoooort glas mjölk :)

isabellli@live.se

Daphne sa...

Hittar ingenstans vem som vann? Är jag blind?

Mvh
Daphne :)

Anonym sa...

Jag gör ofta en grymt god gulasch med nötfärs.
300 g nötfärs
2 lök
2 paprika
5 potatis
1 msk tomatpuré
1 msk av resp. paprikapulver, kummin och mejram
2 hönsbuljongtärningar
1 burk krossade tomater
1 liter vatten
salt och peppar.
Bryn färs och grönsaker. På med kryddor. Häll sist på krossade tomater och vatten och låt koka tills potatisen är mjuk. Smaka av med mer kryddor och salt och peppar. Servera med en klick gräddfil och ett gott bröd. Så enkelt och gott!

emma_granath@hotmail.com